10 mars 2017

Högskoleguiden ger grönt ljus för studentboende i Skellefteå

Att lyckas få bostad som student kan vara svårt och kan ibland kännas omöjligt.Högskoleguiden har kartlagt bostadsläget på alla Sveriges studieorter och Skellefteå har grönt ljus.

I Högskoleguidens rapport kan utläsa i vilka orter som det anses vara enkelt att få en studentbostad. Alla studieorter rankas från grönt, gult och rött. Skellefteå tillsammans med Piteå, Luleå, Örnsköldsvik, Östersund och Sundsvall får grönt ljus medan Umeå får orange. Generellt kan man se att det blir svårare och dyrare med bostad ju längre söderut man söker sig, även om ett par orter får grönt ljus även där.

Skellefteå på kartan

I beskrivningen om Skellefteå kan man läsa att här finns Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Det finns bostadsgaranti. Ett studentrum kostar 2 500–3 000 kronor/månad och är 23–26 kvadratmeter stora. Bostadsbolaget Skebo (skebo.se) sköter uthyrningen. Att Skellefteå är en av Sveriges bästa studentstäder sett till hur Skebo ombesörjer bostadssituationen för studenter noterade vi redan förra året. Läs mer om det här.

Närliggande studieorter

Ungefär samma upplägg som Skellefteå erbjud i Östersund och då gäller bostadsgaranti för nyantagna studenter på Mittuniversitetet och Yrkeshögskola som läser minst 15 hp/termin. För dom som siktar på Örnsköldsvik och som studerar vid Umeå universitet, Mittuniversitetet eller YH-utbildning har bostadsgaranti.

I Piteå däremot utlovas ingen bostadsgaranti och hyran är något dyrare än i Skellefteå. Det sägs vidare att det inte ska vara svårt att få tag i ett boende. Två bostadsbolag tillhandahåller bostäder. Hos Pitebo (pitebo.se) är det först till kvarn som gäller. Hyran ligger på 3 750 kronor/månad för en etta på 34 kvadratmeter. Hos Lindbäcks fastigheter (lindbacks.se) kostar en etta på 28 kvadratmeter cirka 3 400 kronor/månad inklusive el, tv och bredband. Båda bolagen har tiomånadshyra.

Inte heller i Luleå erbjuder man bostadsgaranti och det kan vara läge ställa sig i kö i tid inför terminsstart, då bostadsefterfrågan är hög. De främsta uthyrarna är Bostad Luleå (Luleås Bostadsförmedling) och Studentbostadsservice (studentbostadsservice.se). Hos Bostad Luleå ligger hyran mellan 3 300 och 4 000 kronor för en etta på 36 kvadratmeter. Hos Studentbostadsservice kostar en möblerad etta på 24–28 kvadratmeter 3 800–5 200 kronor. Om nya studenter inte får tag på bostad före studiestarten subventionerar ibland universitetet utvalda vandrarhem.

Studenter vid Mittuniversitetet i Sundsvall har bostadsgaranti. I samband med terminsstart finns stoppdatum för att kunna garantera bostad åt alla som kommer in på första- och andrahandsantagningen. Lägenheter är från 13-107 kvadratmeter och hyran är mellan 2 300-8 300 kr i månaden inklusive internet. Man kan även bo i delat studentboende, det innebär eget rum men med gemensamt kök och toalett, hyran är där mellan cirka 1 700-3 300 kr i månaden inklusive el och internet.

 

Umeå universitet erbjuder ingen bostadsgaranti

Det erbjuds ingen bostadsgaranti för studenter vid Umeå universitet. Vid SLU gäller bostadsgarantin endast för Erasmus utbytesstudenter och betalande masterstudenter. Kötiden för ett studentrum i Umeå ligger på 10–12 månader vid terminsstart och drygt tre år för en etta. Ett enkelrum är 18–28 kvadratmeter stort och en etta 29–42 kvadratmeter. Hyran för ett studentrum ligger på 1 800–3 400 kronor/månad och en etta på 3 100–4 300 kronor/månad. Studentbostäder förmedlas genom bostaden.umea.se.

Källa: DN