14 juni 2017

Entreprenörskap var temat när Ida Lindh spikade sin avhandling

Ida Lindh utmanar i sin avhandling antaganden om att entreprenöriellt lärande i skolan handlar om att utveckla elevers sätt att vara, att det handlar om att eleverna måste göra saker på riktigt, gärna utanför skolan och i samverkan med det lokala näringslivet.

Entreprenöriellt lärande hela vägen från grundskola genom utbildningssystemet, fram till en verksam entreprenör. Hur ska det gå till? I avhandlingen utgår Ida från forskning om hur entreprenörer lär, och hur det kan förstås när man jobbar med entreprenöriellt lärande i skolan, framförallt med ett fokus på entreprenöriellt lärande som ett sätt att lära. Framgångsrika entreprenörer lär hela tiden. De lär av kunder och konkurrenter, av anställda, samarbetspartners och konkurrenter. De lär också av vad som fungerar och, än viktigare, vad som inte fungerar. Men vad är det då som gör framgångsrika entreprenörer så bra på att lära och hur kan man jobba mer med detta i skolan?

Den virtuella världen och den verkliga världen lika viktiga

Ida Lindh visar i sin avhandling att virtuella världar fungera lika bra som den verkliga världen när det gäller att lära och utvecklas. Digitaliseringen och entreprenöriellt lärande går hand i hand och här finns det mycket att göra.
"Det är viktigt men det finns också risker med samverkan mellan unga och det lokala näringslivet. Man riskerar att lotsa in unga i det befintliga sättet att lära och tänka istället för att tänka helt fritt" säger Ida Lindh.

Spikning på Campus

I tisdags spikade Ida sin avhandling och delgav publiken delar ur sin avhandling. På plats var kommunfullmäktige med moderator och ordförande Tomas Marklund i spetsen. En riktig sommaravslutning med sommarsång och doktorsång framförd av Kören-Kören, festligt uppdukat och en härlig stämning där Liberalernas Andreas Westermark och Jens Wennberg valde att önska Ida lite extra lycka till och gratulera sin partikollega.

Det var gott om folk på plats som ville vara med När Ida spikade sin avhandling. Nära och kära, kollegor, politiker och andra nyfikna som gjorde stunden till något alldeles extra.

 

Disputation på fredag den 16 juni

Ida Lindh, Entreprenörskap och innovation, disputerar med avhandlingen "Ett entreprenöriellt mindset: Självreglerat lärande och målsträvan" i Luleå, sal A1547 kl 13:00-16:00  på fredag den 16 juni.