10 oktober 2017

ForskarFredag hade många nöjda besökare

Årets ForskarFredag i Skellefteå med temat "Framtidsstaden Skellefteå" lockade nästan 900 besökare till föreläsningar, workshops, mässaktiviteter på Campus och skolprogram på Forskarrum på Exploratoriet där man också hade en After Work med teater och föreläsning.

ForskarFredag 2017 arrangerades på 28 orter över hela Sverige. Nära 500 forskare från alla discipliner träffade allmänheten genom en rad aktiviteter.

I Skellefteå erbjöds gymnasiet, Sfi, studenter och allmänheten att en fm med föreläsningar, workshops på Idelabbet och i Campusbiblioteket och mässa på Forum, Campus Skellefteå. Lokala forskare som presenterade sin forskning kopplat till lokala utvecklingsprojekt för att visa på vad forskning kan tillföra i vardagen och vara tillnytta för en stad och dess invånare.

Vård_ForskarFredag_Skellefteå LTU_ForskarFredag_Skellefteå

Vårdutbildningen erbjöd prova på                 LTU visade bla upp den eldrivna sparken

Sammanlagt var 11 forskare och ett stort antal medverkande från Luleå tekniska universitet i Skellefteå, Idélabbet, Campusbiblioteket, Exploratoriet, Forskarrum, European Corner, Skellefteå Kraft, Vårdutbildningen, Nuiteq, Företagsarkiven i Westerbotten och Skellefteå kommun engagerade under dagen och kvällen.

Välbesökt och trevlig stämning med ett mycket uppskattat program under dagen och kvällen. Det framgår av alla de enkäter som fyllts i där man säger sig vilja besöka arrangemanget igen, att man tyckt det var intressant, kul och lätt att förstå samt bra arrangerat.

Exploratoriet_ForskarFredag_Skellefteå 

Bus och lek på Exploratoriet                           Vetskapsteater på Exploratoriet

Skolprogram gavs tillsammans med Exploratoriet riktat mot högstadiet och klasser i Byske och Kåge bjöds. På Forskarrum bjöd man åk 3-5 på tillfällen att leka arkivdetektiv tillsammans med personalen och med forskare Ulf Lundström.

After work för hela familjen på Exploratoriet där man kunde lyssna till Pär Lärkeryd, Norra skogsägarna, som berättade på ett inspirerande sätt om hur Västerbottens skogar kan bidra till lösningen på klimatfrågan och om en framtid med träkalsonger och framtida hus med hjälp av 3D-skrivare i jätteformat.

Den yngre publiken lockades vetenskapsteater "Syltburkar och mikrovågar – en sällsynt smart historia" och i övrigt kunde man ta del av Exploratoriets utbud under dagen och kvällen, helt gratis, dagen till ära.

Giulia Gaudenzi från Vetenskap & Allmänhet, tog med sig en fotograf för att hälsa på oss då hon tyckte att programmet såg så spännande ut och  detta resulterade i en film om ForskarFredag Skellefteå.

Medverkande i Skellefteå

Personal_ForskarFredag_Skellefteå

 

 

 

 

 

 

 

I Skellefteå var det många som engagerade sig i Forskar Fredag och humöret var på topp. De forskare som anlitades för dagen var Christer Åhlund, professor i distribuerade datorsystem, Jakob Nömm, doktorand i Elkraftteknik, Enar Nordvik, teknologie doktor och arkitekt SAR/MSA KTH. Arkitekt på Skellefteå kommun. Helena Renström, ekonomie doktor i marknadsföring från Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och marknadschef för Skellefteå kommun. Karl Andersson, Biträdande professor, Tf verksamhetsledare på Luleå tekniska universitet Institutionen för system- och rymdteknik. Anders Norberg, utbildningsstrateg Skellefteå kommun, fil. Dr, Olof Broman, universitetslektor i Träteknik, Ulf Lundström, forskare, Skellefteå museum, Ida Lindh, forskare inom Entreprenörskap och Innovation, Luleå tekniska universitet och Erika Lind, forskare inom Produktinnovation samt Peter Bomark, PH. D. Student at Luleå University.