24 januari 2018

Guldbelönade alumner från Skellefteå

Stort grattis till Roger Rosenberg och Niki Lindroth von Bahr till varsin Guldbagge. Roger i kategorin "Bästa scenografi" och Niki i kategorin "Bästa kortfilm. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under det gångna året. Totalt har cirka 542 Guldbaggar delats ut under årens lopp och priskategorierna är, numera, 19 till antalet.

Roger Rosenberg gick utbildningen filmscenografi i Skellefteå under tidigt 90-tal och fick nu sin andra Guldbagge i kategorin "Bästa scenografi" med filmen The Nile Hilton Incident, Roger har besökt utbildningarna i Skellefteå som alumn och berättat om hur han utvecklats i filmbranschen där han varit aktiv med ett antal svenska  långfilmprojekt.

Niki Lindroth von Bahr är framgångsrik inom sitt område animerad dockfilm och tog hem sin andra Guldbagge i kategorin "Bästa kortfilm", med filmen  Min börda,  Nikis inriktning under sin studietid i Skellefteå var attributmakeri. Hon avslutade sin studietid 2006 med ett examensarbete som kan liknas vid dockfilm. Filmen nådde viss framgång på olika filmfestivaler och gav inspiration till att fortsätta på den inslagna vägen. Vid ett alumnibesök pratade Niki om ur inspirerande det är att arbeta med just dock animerad film.

 

Det fanns ytterligare några prisbelönade filmer från årets Guldbaggegala som i sina team tidigare arbetat med studenter från Skellefteå på olika positioner som scenografer, scenografassistenter. http://guldbaggen.se/nominerade