21 september 2018

Skellefteåregissör bakom nyskapande sci-fi-äventyr

Skellefteå-regissören Ted Kjellsson ligger bakom en av höstens mest efterlängtade familjefilmer. Med någonting så ovanligt som ett svenskt sci-fi-äventyr ger han sig in på tidigare obeträdd mark. Ikväll, den 21 september 2018, går filmen upp på biografer över hela landet.
– Jag hoppas på två guldbaggar, varav en i en kategori som inte ens existerar ännu, säger Ted.

Han tycks inte ha några premiärnerver trots att det rör sig om en långfilmsdebut som ska visas över hela Sverige.
– Hade jag gjort en dålig film hade jag nog haft det men jag känner att den här är bra. Därför har jag inget att oroa mig över. Dessutom har jag jobbat med film så länge att jag inte känner mig som en debutant även om det är min första långfilm.

Så hur känner du istället?
– Det känns som att jag har förtjänat det här efter närmare 20 års slit. Det är en skön känsla. Jag har sedan tidigare visat att jag kan göra reklamfilm, kortfilm och tv-serie. Nu har jag även visat att jag kan göra långfilm. Förhoppningsvis kan jag ägna betydligt mer tid åt fiktion framöver med originalhistorier, alltså historier som är skrivna direkt för film och inte efter en bok. Det är det jag är bäst på.

Gjorde "Skrotarna"
Filmregissören Ted Kjellsson, en Marvel-tokig påg från Rävetofta i Skåne, kom till Skellefteå år 2000 för att studera på scenografiskolan. Tanken var att dra vidare efter avslutade studier men han blev kvar, fann kärleken och är numera en inbiten Skellefteåbo och fembarnsfar. Under hela tiden har han livnärt sig på filmjobb. Ibland som scenograf och utbildare, ibland som regissör till stora reklamfilmer eller smala kortfilmer. Härom året fick han en hel del uppmärksamhet för tv-serien "Skrotarna" som spelades in i Skellefteå. På senare år har emellertid merparten av hans tid gått åt till att skriva manus till olika filmprospekt. Med "Ensamma i rymden", som ursprungligen bygger på en relativt okänd teaterföreställning av Henrik Ståhl, fick han napp. Men det har tagit flera år från idé till färdig produkt.

Lätt att relatera till ensamhet
Handlingen utspelar sig i en ganska nära framtid på det gigantiska rymdskeppet "Svea" som lämnat en obeboelig jord och nu färdas i yttre rymden i sökandet efter en säker hamn. Det unga syskonparet Gladys och Keaton är de enda människorna ombord och länge lever de i tron att de är de enda livsformerna ombord också. Det är de inte …
– Det är en historia som lämpar sig väl att göras med en svensk filmbudget samtidigt som den har ett brett tilltal som jag vet att många kan relatera till. Alla kan sätta sig in i ett barns perspektiv av hur det är att vara ensam. Även om det bara rör sig om att mamma och pappa är borta i 20 minuter börjar tankarna att vandra. Filmen tar fasta på det, även om jag tror att det bestående intrycket bland biopubliken är hopp och mod, säger Ted.

"Den fetaste svenska barnfilmen på tio år"
Han beskriver filmen som ett rymdäventyr för hela familjen, "Spielberg möter Astrid Lindgren".
– Egentligen är det en mix av allt jag vuxit upp med. Min barndom bestod av "E.T." och "Willow", men även Ulf Stark, Maria Gripe och Astrid Lindgren, säger Ted som betraktar filmatiseringarna av den senares böcker som de mest lyckade exemplen ur svensk barnfilm.

– Men det här är någonting annat. Visst har det gjorts försök till rymdfilmer i Sverige tidigare, men det blir oftast buskis, som om de skämts lite över det. Jag skäms inte, jag är helt seriös och sätter upp stora mål. I det här fallet har det varit att göra den fetaste svenska barnfilmen på tio år.

Än så länge ser den ambitionen ut att bära frukt. För även om filmen har officiell premiär först ikväll har den tagits emot väl av testpublik och recensenter. TT gav den högt betyg och recensenten skrev förtjust "För oss föräldrar som älskar rymdfilm är 'Ensamma i rymden' en sällsynt gåva: en nästan perfekt startpunkt om man vill fostra en rymdfantast. En inkörsport till tyngre grejer …"
– Det är exakt därför jag har gjort den här filmen. Det ska vara en film som vi 70- och 80-talister kan se med våra barn utan att somna. Barnen älskar den, det är flera som i samband med provvisningar har sagt att den får 10 av 5 eller "den bästa filmen just nu", säger Ted med ett skratt.
– Jag tror att det beror på att jag inte ser mig själv som en "barnfilmsregissör" utan som en regissör. Jag tror att det är lätt att hamna snett annars. Dessutom vet jag väldigt mycket om barn och hur de fungerar. Det har varit en stor tillgång under hela det här arbetet.

Scenografiskolan stark representerad
Inspelningarna ägde rum i Boden förra sommaren, men det finns gott om Skellefteåkopplingar. Utöver att regissören bor och skrev hela filmens manus här återfinns 15 teammedlemmar med ett förflutet på scenografiskolan i Skellefteå från sent 1990-tal till idag. Bland annat scenografen Christian Olander.
– Det har aldrig hänt tidigare och för mig känns det väldigt stort. I synnerhet med tanke på att teamet allt som allt bestod av 30–40 personer, säger Ted.

Och om det inte vore för Sammes Stiftelse, som flitigt delar ut affärsstipendier till studenter i Skellefteå, hade det varit en betydligt tyngre uppgift att göra verklighet av filmprojektet.
– Sammes Stiftelse har stöttat oss enormt under de år vi har jobbat med filmprojektet. Redan innan vi visste om det skulle bli en film gjorde de det möjligt för oss att bygga upp en liten art work-avdelning där vi med hjälp av scenografiskolans attributmakare kunde ta fram avancerad konceptdesign. Det underlättade att sälja in projektet.

Det har aldrig spelats in en långfilm i Skellefteå – är det inte dags snart?
– Det skulle vara gött att göra en långfilm här och det har alltid varit något av en dröm för mig men jag tror att det kommer att dröja innan någon gör en. Det måste finnas en vilja och ekonomiska resurser för det. Skellefteå satsar mycket på spelindustri och det är väldigt positivt. Däremot upplever jag att man inte fullt ut förstått att film har nära kopplingar till det. Precis som med spel tror jag att det är viktigt att man börjar betrakta film som någonting mer än kultur – det är en bransch.

Och det finns en ort som smäller högre än Skellefteå i Teds värld.
– Jag och en filmkollega brukar säga att man bara är en film från Hollywood. Det är mer sant nu än någonsin – svenska regissörer är heta där nu. Det är klart att jag är lockad av tanken att få arbeta där. Jag har två drömprojekt: Spelfilmen "Dr. Snuggles" och en ny "Hulken" där han möter Wolverine.

Och en uppföljare till "Ensamma i rymden"?
– Det finns faktiskt ett färdigt utkast. Blir den här filmen en succé måste vi snabbt spela in en ny för barn är färskvara och blir fort äldre. Om den första filmen är mer åt "Alien"-hållet blir den mer "Mad Max". Dessutom tänker jag alltid i trilogier så det finns mycket kvar att hämta.

Hur många guldbaggar kommer filmen att kamma hem?
– Jag hoppas på två guldbaggar, varav en i en kategori som inte ens existerar ännu. Först hoppas jag att någon av de duktiga barnskådespelarna får en för bästa roll. Utöver det hoppas jag att vi får en för de enastående alien-maskerna. Det är helt gjorda för hand och rörs mekaniskt, men det är så snyggt att man tror att de är animerade. Tyvärr finns det ingen kategori för det, säger Ted.


FAKTA: Ted Kjellson
Aktuell med: Långfilmsregidebut med "Ensamma i rymden" som har premiär 21 september.
Tidigare produktioner i urval: Kortfilmerna "Tompta Gudh" och "Kapten Sverige" samt tv-serien "Skrotarna".
Förebild: "Inom filmvärlden är det helt klart Peter Jackson som på väldigt kort tid gick från att regissera splatter-film till de största produktionerna, som Sagan om ringen-trilogin."
Favoritfilmer: "Big Trouble In Little China", "The Golden Child", "Willow", "E.T." och "Star Wars"
Favorit-seriefigur: "Hulken – men mest för att han hängt med sedan barnsben".