22 september 2019

ForskarFredag 27 september

På fredag öppnas dörrarna för den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag som firas över hela landet. Nu erbjuds ett seminarieprogram och mässa på Campus Skellefteå för studenter, gymnasieklasser och allmänhet. Allt toppat med spikningsceremoni och Rönnbärets stipendieutdelning.

The sky is the limit och med rymden i fokus

Det gemensamma temat för ForskarFredag i Sverige är "Rymden" och förutom det så erbjuds ett varierat utbud av intressanta forskningsämnen av lokala forskare kopplade till Luleå tekniska universitet, Umeå universitet och Skellefteå kommun genom sammanlagt 8 spännande seminarier  och en mässa som håller öppet 8:30-12:00 på Forum, Campus Skellefteå. Man är välkommen att ta del av detta  och en spikningsceremoni och Rönnbärets stipendieutdelning, utan kostnad i mån av plats.Anita Enmrk

Campus Skellefteå har bjudit in Dr. Anita Enmark, universitetslektor vid LTU, SRT, avdelningen för rymdteknik i Kiruna som föreläser om "Hur får man en stjärna att stå till när man tittar på den",

Språkcafé med tema Space erbjuds elever på SFI och T2/Idélabbet visar hur 3D kan vara till hjälp för astronauter i rymden.

 

 

Varierat program på ForskarFredag Skellefteå

Två utställningar visas i Campusbiblioteket. Ta del av "Abstract Space", där ungdomar från Skellefteå har jobbat tillsammans med konstnären Jacob Dahlgren. Här har man också erbjudit tillfället att delta i ett språkcafé på temat. Dessa tillfällen blev fort fullbokade. Den andra utställningen "Forward to the moon" med spännande fakta om månen med möjlighet att testa sina kunskaper i quiz.

Abstract space

Spikningsceremoni/Rönnbärets stipendieutdelning

Avslutningsvis genomförs en Spikningsceremoni och Stiftelsen Rönnbärets stipendieutdelning i Forum foajé kl. 11:30-12:00 i ledning av kommunfullmäktiges ordförande Tomas Marklund.
Spikning

 

Nya forskningsrön presenteras av tre doktorander José Couceiro och Benedikt Neyses, Luleå tekniska universitet  och Magdalena Johansson, Umeå universitet som spikar sina avhandlingar. Olena Myronycheva och Johannes Huber, Luleå tekniska universitet hänger sina licentiatuppsatser.

 

 

Programmet hittar du här: http://www.campus.skelleftea.se/forskarfredag
Forskarmässa: http://www.campus.skelleftea.se/forskarmassa

ForskarFredag i Skellefteå arrangeras av Skellefteå kommun och Luleå tekniska universitet, Campus Skellefteå. Fredagen den 27 september 2019. Lokal projektledare Torunn Törnblom, marknadsavdelningen, Skellefteå kommun. ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet, VA forskarfredag@v-a.se