08 april 2020

”Distansstudier ger möjligheten att styra ditt eget liv"

Amanda Bäckström och Matthew Webb är mitt uppe i sjätte terminen av Socionomprogrammet. Med Campus Skellefteå som utgångspunkt genomför de sin utbildning på distans.
– Det är en riktigt bra lösning att kunna bo kvar i Skellefteå under studierna och ha möjlighet att planera sin egen tid, säger Matthew Webb.

Matthew Webb är 33 år och uppvuxen i Bergsbyn, efter gymnasiet har han jobbat som alltifrån vårdbiträde och undersköterska till elevassistent.

– Jag gillar verkligen att arbeta med människor, men kände att jag kunde få ut ännu mer av mitt arbete om jag utbildade mig, berättar Matthew.

Han sökte och kom in på Socionomprogrammet på Umeå universitet, en utbildning han till största delen genomför på distans. I samma klass gick 26-åriga Amanda Bäckström från Skellefteå, som även hon såg utbildningen som en chans att få jobba med människor.

– Sedan tidigare har jag erfarenheter från både vården och restaurangbranschen och jag lockades av att det här är en bred utbildning där du kan välja ganska fritt vad du vill jobba med när du är klar, säger Amanda.

Plugga på distans var lösningen

För både Matthew och Amanda var just möjligheten att studera på distans en avgörande faktor när de sökte till utbildningen.

– Jag har tre egna barn plus ett bonusbarn, så det var verkligen inte ett alternativ att flytta från Skellefteå för att plugga som läget är nu, menar Matthew och får medhåll av Amanda:

– För mig var det viktigt att kunna bo kvar i Skellefteå, där jag trivs så bra och har min familj och sambo. Jag hade knappast sökt till utbildningen om den inte var på distans.

Deras studieform är egentligen en kombinerad flex-/distansutbildning, men den har till största delen genomförts som distansstudier eller flexibla studier, som det även kallas. Klassen är utspridd från Malmö i söder till Vilhelmina och Lycksele i norr och den mesta kontakten sker via mail och egna forum på nätet. Lärarna avsätter även vissa tider i ett chattforum, där de svarar på frågor som hela klassen kan ta del av. Föreläsningarna genomförs digitalt via nätet, vilket har flera fördelar.

Livspusslet blir enklare

– Vi kan ju se föreläsningarna hur många gånger vi vill, vilket är guld värt inför tentor om vi behöver bättra på våra anteckningar. Dessutom är det bra att kunna välja själv när vi vill se en föreläsning eftersom de finns tillgängliga även i efterhand och vi kan se flera på en och samma dag om det passar bra, berättar Amanda.
Även Matthew lyfter fram möjligheten att kunna planera sin egen tid som en av de största fördelarna:

– Har du familj underlättar det så klart att kunna vara flexibel, eftersom det inte är någon annan som styr hur du lägger upp dina dagar. Både jag och Amanda jobbar ju parallellt med våra studier och de flexibla studierna gör det även möjligt att tex träna dagtid om man vill.

Artikel_Distans_studiegrupp 

 

Struktur är jätteviktigt

Uppenbarligen finns det flera fördelar med att plugga på distans, samtidigt som det ställer lite andra krav på de studerande själva. Amanda berättar:
– Det gäller att du har självdisciplin och är bra på att skapa struktur i din vardag. Just struktur är faktiskt jätteviktigt och almanackan blir helt klart din bästa vän. Lägg till bra internet och extremt mycket kaffe!

Just nu skriver Amanda och Matthew C-uppsats tillsammans och de ser fram emot möjligheterna som skapas när de är klara med sina studier.

– Just nu jobbar jag 50 % som chef inom hemtjänsten och även Amanda ska börja där inom kort på ett vikariat. Men vi har bägge två en dröm om att jobba med ungdomar och missbruksfrågor, så vi får se vad som händer i framtiden, säger Matthew.

FAKTA DISTANSSTUDIER/FLEXIBLA STUDIER MED CAMPUS SKELLEFTEÅ SOM UTGÅNGSPUNKT

- Du får stöd och service från Campus Skellefteå i form av tillgång till bibliotek, grupprum, datorer, videokonferens, trådlöst internet och kopiering.
- Det finns möjlighet att delta i studiegrupper.
- Du kan skriva dina tentor på Campus Skellefteå.
- För att underlätta din studietid ersätter Skellefteå kommun bussresor till och från obligatoriska träffar på närliggande universitet.

Läs mer om flexibla studier på Campus Skellefteå här!