06 november 2020

Ny internationell satsning på Campus Skellefteå

Nu lanserar Campus Skellefteå ett koncept för att möta behovet av kompetensutveckling. Via Campus Skellefteå kan du i lokala studiegrupper läsa onlinekurser från några av världens bästa lärosäten och ta del av internationella kurser via internationella universitets utbud.

MOOC (Massive open online courses) har blivit ett allt vanligare fenomen på universitet runt om i världen och syftar till att möta upp behovet av snabb kompetensomvandling och livslångt lärande. Kurserna är öppen för alla, ges via nätet och det krävs ingen direkt behörighet för att anmäla sig. Vem som helst kan delta i kurserna bara man har tillgång till en dator med internetuppkoppling. Själva kurserna är gratis, men vill man ha ett intyg kan man behöva betala för det.


-Här har man möjlighet att utan kostnad ta del av ett utbud som stärker både individens och näringslivets utveckling utan att det tar allt för mycket tid i anspråk då detta kan ske lokalt och vid sidan om arbete. Kurserna varar 4–10 veckor och tar några timmar i veckan att följa korta föreläsningar, övningar och diskussioner. vilket bidrar till att stärka alla individers rätt till högre utbildning, säger Anders Norberg, ansvarig för högre utbildning i Skellefteå.

Många av kurserna erbjuds via universitet som Harvard, Stanford och MIT men också svenska universitet har breddat sitt utbud, bland annat Chalmers, Karolinska institutet, Lund, Linneuniversitetet och Luleå tekniska universitet. Vid Campus Skellefteå startar nu tre kurser innan jul, en från Harvard om rättvisebegreppets olika dimensioner, en kurs från University of Maryland om Agile innovation och problemlösningsförmåga samt en från Världsbanken om framtidens arbete.  En hel del av kurserna kommer att styras av behov och önskemål, och på Campus hemsida kan man själv lägga in förslag.


-Det finns ett enormt utbud redan idag, men det kan också göra det svårt att hitta rätt. Genom att vi väljer ut och lyfter fram ett antal kurser kan vi dels bidra till att fler inspireras att gå dem, men också bidra till att fler tar sig igenom dem. Vi kommer bland annat att utveckla kurserna med lokala experter, fysiska träffar och lokala studiegrupper och kontaktperson för frågor, även om de större sammankomsterna just nu får stå tillbaka pga Covid-19, säger Ida Lindh, ansvarig för Campus Skellefteå.


Här finns information om de internationella kurser som just nu erbjuds: http://www.campus.skelleftea.se/karriar-och-studera/internationella-kurser