14 december 2020

Mälardalens högskola blir universitet

Under hösten kunde vi meddela den positiva nyheten att Campus Skellefteå inledde ett samarbete med Mälardalens högskola där Skellefteå primärt erbjuder kurser för kompetensutveckling i industrin och industri 4.0 för redan yrkesverksamma. Nu har Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, vid en digital presskonferens meddelat att Mälardalens högskola blir ett universitet den 1 januari 2022.


Mälardalens högskola blir universitet 2022

År 2022 blir Mälardalens högskola universitet. Med det följer fler medarbetare i form av doktorander och mer i forskningsanslag.

För två år sedan annonserade statsministern och dåvarande minister för högre forskning och utbildning att man ville göra Mälardalens högskola till ett universitet. Sedan dess har det pågått en process och nu kom beslutet.

Som universitet får man mer pengar till forskning och det ger nya möjligheter till samarbete med företag som Volvo, ABB och Northvolt. Det stärker Sverige som kunskapsland och ger företagen bättre möjligheter att rekrytera och ta fram de nya produkter som krävs för att konkurrera på världsmarknaden från en bas i Västerås och Eskilstuna.

– Ministern tillkännagav att forskningsanslaget kommer öka med 130 miljoner från 2022, säger Paul Pettersson, rektor på Mälardalens högskola.

Campus Skellefteå erbjuder kurser i samarbete med  Mälardalens högskola

Under hösten har Campus Skellefteå inlett ett samarbete med Mälardalens högskola för att på så sätt kunna öka förutsättningarna att tillgodose olika behov från både näringsliv och övriga samhället i områden som rör smart industri, industriella tillämpningar och nya produktionssystem. Ett antal distanskurser erbjöds hösten 2020 och nu finns det nya kurser på Campus Skellefteå att söka inför våren 2021. Här hittar du kurserna.

- Det känns spännande att utveckla vår verksamhet i Skellefteå med allt som händer där, både i form av nya etableringar men också en allt mer avancerad industri i övrigt. Mälardalens högskola kan erbjuda särskild expertis inom områden som automation, robotisering, simulering och visualisering som vi vet det finns ett stort behov av i näringslivet idag. Vi hoppas därför att våra kurser kan vara till nytta både för enskilda individer, och företag som vill utveckla kompetens hos sig själv eller sin personal, säger Stefan Eck, projektledare på Mälardalens högskola