03 mars 2021

Utbildning för framtiden

Campus Skellefteå, en del av en unik satsning på digital utbildningsmässa i norra Sverige när flera universitet, högskolor och yrkeshögskolor går samman i en gemensam digital mässa. Satsningen är historisk och medverkar gör bland andra Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

-På Campus Skellefteå ryms många möjligheter till kompetensutveckling och nu har vi samlat representanter från LTU i Skellefteå, Umeå universitets sjuksköterske- och socionomprogrammet samt Yrkeshögskolan för att berätta om befintliga utbildningar, distansutbildningar med extra service på Campus Skellefteå samt nya utbildningar som startar under hösten. Dels inom spel, på YH och LTU, men också en ny master i informationssäkerhet, säger Ida Lindh, strategiskt ansvarig vid campus Skellefteå

Digital utbildningsmässa 15-19 mars

Gå direkt till mässan

Campus Skellefteå har många olika alternativ för den som vill studera. Oavsett om målet är att förverkliga drömmar eller helt enkelt inleda eller byta karriär. Via samarbeten mellan universitet, näringsliv och offentlig sektor är utbudet lika fylligt som möjligheterna är många. Luleå tekniska universitet i Skellefteå, Umeå universitet, Arctic game Lab och Yrkeshögskolan samlade sig i Caféet på Campus Skellefteå för att tillsammans framför filmkameror visa upp som erbjuds.
Resultatet kan du ta del av här:
Det lokala programmet för Campus Skellefteå hittar du här.

Bakom satsningen står Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund i samarbete med Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet, Mittuniversitetet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Campus Skellefteå, Mälardalens högskola, Högskolan i Gävle, Lernia, Yrkesakademin, Företagsekonomiska institutet (FEI), Medlearn, Irisgruppen och Lexicon.

Kreativa lösningar

Kreativa lösningar helt i sin tid växer fram under ett år som detta. Behovet av kompetens är fortsatt stort och de närmaste åren förväntas Skellefteås behov av kompetens bara öka och Campus Skellefteå är en viktig medspelare som utökat sitt samarbete med fler aktörer än någonsin för att tillfredsställa behov av högre utbildning. 

Tidigare år har gymnasiestudenter och andra studieintresserade i norra Sverige bland annat fått erbjudande om Framtidsmässa och möjlighet att besöka olika lärosäten för att få veta mer om höstens utbildningar. I år erbjuds de istället ta del av allt utbud via telefon, dator eller surfplatta under en digital mässa som anordnas under hela vecka 11.

– Förut har var och en marknadsfört sina utbildningar var för sig. Men aldrig tidigare har det gjorts ett gemensamt krafttag på det här sättet. Det passar väldigt bra så här i Covid-19-tider, men det är också en modell för framtiden, säger Martin Bergvall, verksamhetschef för Akademi Norr.